Thursday, October 21, 2010

Handbol Batxillerat


HANDBOL

1-    EL TERRENY DE JOC


1:1. El terreny de joc mesura 40 m. de llarg i 20 m. d’ample, delimitat per les línies de banda i les línies de porteria i de gol.
1:2. La porteria ha d’estar sòlidament fixada al terra i mesura 2 d’alt per 3 d’ample.
1:3. La superfície de l’àrea de porteria està delimitada per una línia traçada a 6 m. i continuada en cada extrem en cercle en direcció a la línia de porteria amb 6 m. de radi.
1:4. La “línia de cop franc” és discontínua i paral·lela i a 3 metres de la línia de l’àrea de  porteria.
1:5. La “línia de 7 m.” també anomenada línia de penal, es dibuixa amb un traç d’1 m. De longitud, pintat a una distància de 7 m. de la línia de porteria.
1:6. La “línia de limitació del porter” es dibuixa front el centre de cada porteria i paral·lela a aquesta a 4 m. de distancia amb una marca de 15 cm. de longitud.
1:7. La “línia central” connecta el punt central de les dues línies de banda.
1:8 La “ línia de canvis” esta situada a 4,5 metres de la línia del centre del camp

El reglament

- 2 parts de 30 minuts amb un descans de 10 minuts
- un equip d’handbol està integrat per 12 jugadors i 7 d’ells en camp; poden fer-se tots els canvis que l’entrenador consideri oportú
- no es poden fer més de 3 passes seguides amb la pilota en la mà; per desplaçar-se més enllà amb ella cal botar-la
- quan s’ha parat de botar la pilota no pot tornar-ho a fer, si no dobles
- com a molt es pot tenir 3 segons la pilota agafada amb les mans abans de passar o tirar
- per fer un servei de banda s’ha de trepitjar la línia lateral del camp
- es pot tocar la pilota amb qualsevol part del cos des del genoll cap amunt (el porter amb tot el cos)
- no està permès agafar o empènyer a cap jugador
- només es pot impedir el pas a un jugador oposant tot el cos, no part d’ell
- els jugadors no poden trepitjar la línia d’àrea ni entrar-hi, especialment estant en possessió de la pilota
- és possible llançar a porteria i entrar dintre de l’àrea, havent saltat prèviament i desfer-se de la pilota abans de caure al terra
- quan una pilota rebutjada pel porter o pel mateix atacant surt del camp per la línia de fons, el porter mateix la posa de nou en joc; en canvi si l’ha tocada algun defensa, la pilota la posa en joc l’equip que atacava des de l’extrem més proper per on ha sortit
- les faltes es treuen del lloc on s’ha comès, a excepció si es comet entre la línia discontínua de 9 metres i la de l’àrea de 6 metres; en aquest cas la falta es traurà des de sobre d’aquesta línia discontínua estant els atacant per davant d’ella, i els defensors per darrera d’ella.
- quan un jugador amb clares possibilitats de fer gol rep una falta es pitarà penal, i s’executarà en la línia de 7 metres de la porteria des de parat, estant tots els jugadors per darrera de la de 9 metres
- quan un jugador comet una falta per tercer cop, serà expulsat per 2 minuts del camp jugant amb inferioritat numèrica
- no hi haurà camp enrere
- si un jugador li passa la pilota al seu porter, i aquest es troba dintre de l´àrea de 6metres, es sancionarà amb cop franc contra aquest equip
- es decretarà joc passiu quan l`àrbitre interprete que l´equip en posessió del baló prolonga massa l´atac a porteria


2 LA DURADA DEL PARTIT

2:1. Per als equips de més de 16 anys la durada del partit és de 2 temps de 30 minuts, amb un descans de 10 minuts. Per a equips joves de 12 a 16 anys, la durada de les 2 parts és de 25 minuts.
2:2. En el cas que un partit acabi empatat, després d’un descans de 5 minuts és farà una pròrroga de 2x5 minuts; i si continua estant empatat es convocarà una segona pròrroga. A partir d’aquí si no es resol la victòria es procedirà en funció del reglament particular de la competició en qüestió.


3 LA PILOTA


3:1. La pilota està formada per una coberta de cuir o material sintètic, gens brillant ni lliscant.
3:2. Pels homes, a partir dels 16 anys, la pilota ha de mesurar una circumferència de 58 a 60 cm. i ha de pesar de 425 a 475 grams; i per les dones, al.lots de 12-16 anys i al.lotes a partir dels 14 anys, la pilota ha de mesurar una circumferència de 54-56 cm i ha de pesar de 325 a 400 grams.


4       ELS JUGADORS


4:1. Un equip es compon de 12 jugadors, havent de jugar 7 en el camp: 6 jugadors (1 central, 2 laterals, 2 extrems i 1 pivot), i 1 porter obligatòriament.. En situació defensiva l´extrem rep el nom d´exterior
4:2. Durant el partit els reserves podran entrar en qualssevol moment i de manera repetida per la zona de canvi, sense avisar, sempre que els jugadors als que substitueixin hagin abandonat el terreny de joc.
4:3. Un canvi antireglamentari se sanciona amb una exclusió del jugador i un cop franc des del lloc on el jugador infractor hagi sortit, excepte si en el moment de la interrupció de joc, la pilota estava en un lloc del terreny més favorable per l’equip no infractor.
4.4. Si un jugador exclòs penetra en el terreny de joc abans del permès, se’l tornarà a sancionar amb 2 minuts més, i una altre jugador haurà d’abandonar el terreny la resta de temps que mancava complir la primera exclusió.


5       EL PORTER


5:1. Un jugador designat com a porter pot, després de canviar la seva vestimenta, participar en el terreny de joc com a jugador de camp, i igual a la inversa; ara bé el canvi de porter també s’ha d’efectuar per la zona de canvis.
5:2. El porter pot tocar la pilota amb qualsevol part del cos a l’interior de l’àrea com a intenció defensiva.
5:3. El porter pot sortir i entrar de l’àrea de porteria però mai estant en possessió de pilota en el moment de sobrepassar la línia de l’àrea de porteria.
5:4. En el moment que el porter surt de l’àrea queda sotmès a les mateixes regles que regeixen a la resta de jugadors de camp.
5:5. El porter no podrà tocar la pilota fora de l’àrea després d’haver fet ell un servei de porteria, si abans la pilota no ha estat tocada per una altre jugador.
5:6. En el moment de ser executat un penal o llançament de 7m, el porter no pot franquejar la línia de delimitació a 4 metros fins que la pilota no hagi sortit de la mà del llançador. La majoria de faltes es castiguen amb cop franc excepte la última on es torna a repetir el penal.


6       L’ÀREA DE PORTERIA


6:1. Només el porter té dret d’estar a l’interior de l’àrea de porteria, fins i tot la línia d’àrea, però es castiguen tan sols aquestes situacions:
a) cop franc, si un jugador de camp penetra en ella amb la pilota
b) cop franc, si un jugador de camp penetra en el àrea de porteria sense pilota, assolint així alguna avantatge
c) penal si un jugador de l’equip defensor penetra en el àrea de porteria obtenint una avantatge sobre el jugador atacant que està en possessió de la pilota
6:2. No està permès fer un llançament cap a la pròpia àrea de porteria, i es castiga així:
a) gol, si la pilota entra en la porteria
b) cop franc si el porter la toca sense que es produeixi un gol
d) el joc continua si la pilota creua l’àrea de porteria sense que l’hagi tocat el porter


7- ACCIONS DE JOC AMB PILOTA


7:1. Es permet llançar, colpejar, empènyer, colpejar amb el puny, parar o agafar la pilota amb ajuda de les mans, braços, cap, maluc, cuixes i genolls.
7:2. Només es pot tenir la pilota quieta en mans o contra terra, 3” com a màxim.
7:3. Es poden donar fins 3 passos amb la pilota a les mans.
7:4. Es permet botar la pilota així com fer-la rodar de forma contínua amb una mà, recollint-la amb 1 o 2 mans.( el bot de la pilota ha de ser amb la mà plana, evitant reproduir la gestoforma del bàsket en el bot de la pilota)
7:5. Les recepcions defectuoses no es sancionen (per exemple passar la pilota per les dues mans alternativament).
7:6. Es sancionarà amb cop franc quan la pilota ens impacte per sota els genolls.. * Si nosaltres estem defenent una jugada toquem la pilota pet davall dels genolls d´una manera voluntària, tallant així una acció ofensiva de passada, serem sancionats amb dos minuts d´exclusió i cop franc per a l´equip contrari


8- COMPORTAMENT AMB EL CONTRARI


8:1. No es permet arrancar la pilota al contrari o colpejar-la estant en les seves mans, així com tampoc bloquejar el camí de l’adversari agafant-lo, empenyent-lo, etc.
8:2. La infracció del comportament amb el contrari, es sancionarà així:
a) amb un cop franc si no evita un gol i no posa en joc la integritat física de l’adversari
b) un penal si evita una ocasió manifesta de gol de forma antireglamentària
c) en el cas de castigar físicament a l’adversari la pilota es traurà en cop de franc, però com a comportament antisportiu s’aplicarà una amonestació o tarja groga al jugador, o una exclusió directa de 2 minuts si l´acció és un poc més antiesportiva (tres exclusions a un mateix jugador equivalen a targeta vermella i tres amonestacions de targeta groga també); en funció de la magnitud de l’agressió o comportament també es pot arribar a sancionar amb una desqualificació o tarja vermella, o amb una expulsió, sense possibilitat de jugar la resta de partit, essent substituït en el primer cas al cap de 2’ per un altre jugador, i en el segon cas jugant amb inferioritat numèrica durant la resta del partit * Quan a un jugador se li assenyala targeta groga, sent aquesta la tercera targeta groga que se li mostra a l´equip, el jugador serà sancionat amb 2´ d´exclusió


9- ELS SERVEIS I LLANÇAMENTS


9:1. El servei de centre s’efectua a inici de cada part de joc des del centre, estant ambdós equips a cada un dels seus camps; el jugador que està en possessió de pilota trepitja la línia, esperant el xiulet de l’àrbitre per a iniciar el joc.
9:2. El servei de banda s’efectua quan la pilota ha sobrepassat les línies de banda o la línia de porteria si ha estat impulsat per un defensa (es treu al cantó final), i s’efectua sense esperar el xiulet de l’àrbitre, trepitjant la línia. Els defensors han d’estar a 3m mínim.
9:3. El servei de porteria s’efectua quan la pilota sobrepassa la línia de fons impulsada per un atacant o porter, i s’efectua des de l’interior de la porteria, llançant la pilota el porter sense esperar el xiulet de l’àrbitre.
9:4. El cop franc consisteix en treure la pilota des d’on s’ha produït la infracció estant els defenses a 3m. de distància, i sense esperar el xiulet de l’àrbitre obligatòriament; ara bé, si la infracció s’ha produït entre la línia d’àrea de porteria i de cop franc, es traurà la pilota estant trepitjant la línia discontínua des del punt més pròxim a la infracció, estant tots els defenses entre línia d’àrea de porteria i de cop franc i a 3 metres del llançador.
9:5. El servei de l’àrbitre s’aplica en situacions nul·les com per exemple quan ambdós equips han comès una falta simultània; es traurà a l’estil de bàsquet, tirant l’àrbitre la pilota cap amunt entre 2 jugadors oposats d’esquenes a la seva porteria, al temps que xiula; la resta de jugadors ha de situar-se a 3 metres com a poc. En el cas que cap d’aquests serveis i llançaments no s’efectuïn de forma correcta es castigaran amb cop franc afavorint l’equip no infractor.
9:6. El llançament de 7 m. s’efectuarà sense trepitjar la línia de penal, podent aixecar i baixar
un dels peus i fent fintes amb la pilota, comptant amb 3“ des del xiulet de l’àrbitre; la resta de jugadors atacants han d’estar a 3m com a mínim per darrere de la línia de cop franc juntament amb els defensors, i el porter per darrera de la línia de 4 metres; en el moment que la pilota surt de la mà del llançador ja poden sortir de les posicions. Si no es realitza correctament per culpa dels atacants se’ls castiga amb cop franc, i si és per culpa pels defenses es torna a repetir el penal.


10- LES SANCIONS DISCIPLINÀRIES


10:1. Es sancionarà amb amonestació o tarja groga en situacions d’infracció de comportament amb el contrari, antireglamentàries cridones (fer mal serveis expressament p.ex), antisportives amb els jugadors o oficials (com insultar)
10:2. Es sancionarà amb exclusió de 2’ a partir de tenir més de 3 amonestacions i sense prèvia amonestació en casos antisportius relativament importants com agafardel coll, agafar per darrere a un jugador, desplaçar la pilota evitant així la treta ràpida del contrari...
10:3. La desqualificació es castigarà amb tarja vermella, havent de sortir del camp per la resta de partit, essent substituït després dels 2’ d’exclusió, i es determina en tenir més de 3 exclusions, o en situacions com infraccions greus de comportament fora de camp, i antireglamentàries (com entrar persones no qualificades en el camp), insultar repetitivament o agredir als oficials, etc.
10:4. L’expulsió és una sanció on el jugador és expulsat de l’àrea de joc sense la possibilitat de ser substituït i s’aplicaria en situacions extremes d’agressió i violència, escopir a una persona, donar una punyada,etc. *Quan el porter és exclòs, desqualificat o expulsat, un altre jugador ha d’ocupar el seu lloc immediatament.

LA TÀCTICA I ESTRATÈGIES DE JOC DE L’HANDBOL


El conjunt d’accions portades a terme de forma col·lectiva o per cada jugador, han d’encaminar-se cap al benefici del propi equip; açò es tradueix en aplicar accions i sistemes tàctics tant defensius com ofensius.
Els sistemes defensius més coneguts en l’handbol són aquests:
- Defensa individual: cada jugador marca a un altre en concret al llarg del partit, seguint-lo, no deixant-se superar, tallant passades i recepcions dirigides cap a ell, etc. S’utilitza quan la recuperació de la pilota és molt urgent o cal pressionar al contrari; és una defensa però molt arriscada.
- Defensa zonal: cada jugador es responsabilitza de defensar una zona o posició, tenint com a objectiu evitar que el contrari llanci la pilota des d’una posició còmoda. Els sistemes de defensa més habituals en l’handbol són aquests:
3-3- És un sistema a cavall entre el sistema de defensa individual i zonal; els jugadors es col·loquen en dues línies de 3 defensors, una per davant la línia de cop franc, i l’altra per darrera
6-0- tots els jugadors es col·loquen entre la línia d’àrea de porteria i la de cop franc fent com a una barrera, encarregant-se d’una posició concreta o zona
5-1- tots els defensors es col·loquen com el sistema 6-0 excepte un jugador anomenat avançat, que s’ubica per davant de la línia de cop franc, intentant interceptar les passades dels contraris i impedir-los llançar còmodament.
4-2- es col.loquen quatre jugadors a la línia de 6 metres i dos més avançats, normalment a la altura dels dos laterals ofensius
- Defensa mixta individual: s’aplica la defensa individual sobre el o els jugadors més perillosos per tal d’evitar que recepcionin i no puguin entrar en joc, mentre que la resta de jugadors defensen en zona. Per una altra banda, els sistemes ofensius més coneguts en l’handbol són aquests:
- Desdoblament a doble pivot: es produeix quan un jugador de la primera o la segona línia  ofensiva abandona la seva posició natural i es converteix en un segon pivot, normalment ubicantse en el sentit oposat d´on es troba el pivot natural
- Contraatac: és un sistema molt aplicat en l’handbol, on els jugadors més ràpids avancen corrent pel mig i pels dos extrems del camp mirant d’arribar abans a la porteria contrària per a culminar el gol.
- Creuament: és una acció tàctica que consisteix a que un jugador després d´iniciar una jugada i “arrastrar” la defensa per intentar crear una situació de superioritat numèrica creua amb un company. ( Pot ser amb baló i sense baló)



QUE ÉS EL PUNT ZERO?

Quan vas a fer una finta (moviment d’engany), si agafes la pilota en l'aire i caus amb tots dos peus simultaneament, això és el pas “0” passos. En cas de no ser *una caiguda perfectament simultaia, seràn dos passos.

No comments:

Post a Comment