Tuesday, November 2, 2010

HANDBOL ESO


 EL TERRENY DE JOC


- El terreny de joc mesura 40 m. de llarg i 20 m. d’ample, delimitat per les línies de banda i les línies de porteria i de gol.
-  La porteria mesura 2 d’alt per 3 d’ample.
- La superfície de l’àrea de porteria està delimitada per una línia traçada a 6 m de la porteria.
- La “línia de cop franc” o de 9 metres és discontínua i paral·lela  a l'àrea de porteria.
- La “línia de 7 m.” també anomenada línia de penal.
- La “línia central” connecta el punt central de les dues línies de banda.

EL REGLAMENT

-  Es juguen 2 parts de 30 minuts amb un descans de 10 minuts.
- Un equip d’handbol està integrat per 12 jugadors i 7 d’ells jugant al camp (6 jugadors de camp i un porter).
- no es poden fer més de 3 passes seguides amb la pilota en la mà; per desplaçar-se més enllà amb la pilota a les mans cal botar-la.
- quan s’ha parat de botar la pilota no pot tornar-ho a fer, si no són dobles.
- com a molt es pot tenir 3 segons la pilota agafada amb les mans abans de passar o tirar.
- per fer un servei de banda s’ha de trepitjar la línia lateral del camp.
- es pot tocar la pilota amb qualsevol part del cos des del genoll cap amunt (el porter amb tot el cos).
- no està permès agafar o empènyer a cap jugador.
- només es pot impedir el pas a un jugador oposant tot el cos, no és possible intentar aturar el contrari amb una part del cos d’ell (solament cames, braç...)
- els jugadorsde camp no poden trepitjar la línia d’àrea ni entrar-hi, especialment estant en possessió de la pilota.
- és possible llançar a porteria i entrar dintre de l’àrea, havent saltat prèviament i desfer-se de la pilota abans de caure al terra.
- quan una pilota rebutjada pel porter o pel mateix atacant surt del camp per la línia de fons, el porter mateix la posa de nou en joc(“el porter no té corner”) 
- en canvi si l’ha tocada algun defensa, la pilota la posa en joc l’equip que atacava des de l’extrem més proper per on ha sortit.
- les faltes es treuen del lloc on s’ha comès, a excepció si es comet entre la línia discontínua de 9 metres i la de l’àrea de 6 metres; en aquest cas la falta es traurà des de sobre d’aquesta línia discontínua estant els atacant per davant d’ella, i els defensors per darrera d’ella.
- quan un jugador amb clares possibilitats de fer gol rep una falta es pitarà penal, i s’executarà en la línia de 7 metres de la porteria des de parat, estant tots els jugadors per darrera de la de 9 metres.
- quan un jugador comet una falta per tercer cop, serà expulsat per 2 minuts del camp jugant amb inferioritat numèrica.
- si un jugador li passa la pilota al seu porter, i aquest es troba dintre de l´àrea de 6 metres, es sancionarà amb cop franc contra aquest equip.



    ELS JUGADORS


- Un equip es compon de 12 jugadors, havent de jugar 7 en el camp: 6 jugadors (1 central, 2 laterals, 2 extrems i 1 pivot), i 1 porter obligatòriament. A l’institut juguem sense pívot)
-  Durant el partit els reserves podran entrar en qualsevol moment i de manera repetida per la zona de canvi.




  EL PORTER

- El porter pot sortir i entrar de l’àrea de porteria però mai estant en possessió de pilota en el moment de sobrepassar la línia de l’àrea de porteria. En el moment que el porter surt de l’àrea queda sotmès a les mateixes regles que regeixen a la resta de jugadors de camp.


L’ÀREA DE PORTERIA


-  Només el porter té dret d’estar a l’interior de l’àrea de porteria.

a) Pèrdua possessió de la pilota si un jugador atacant penetra  o trepitja la línea de 6 metres.
b) Penal si un jugador de l’equip defensor penetra en el àrea de porteria obtenint una avantatge sobre el jugador atacant que està en possessió de la pilota



LA TÀCTICA I ESTRATÈGIES DE JOC DE L’HANDBOL


El conjunt d’accions portades a terme de forma col·lectiva o per cada jugador, han d’encaminar-se cap al benefici del propi equip; això es tradueix en aplicar accions i sistemes tàctics tant defensius com ofensius.
Els sistemes defensius més coneguts en l’handbol són aquests:
- Defensa individual: cada jugador marca a un altre en concret al llarg del partit, seguint-lo, no deixant-se superar, tallant passades i recepcions dirigides cap a ell, etc. S’utilitza quan la recuperació de la pilota és molt urgent o cal pressionar al contrari; és una defensa però molt arriscada.
- Defensa zonal: cada jugador es responsabilitza de defensar una zona o posició, tenint com a objectiu evitar que el contrari llanci la pilota des d’una posició còmoda. Els sistemes de defensa més habituals en l’handbol són aquests:
- 6-0- tots els jugadors es col·loquen entre la línia d’àrea de porteria i la de cop franc fent com a una barrera, encarregant-se d’una posició concreta o zona (a l’institut juguem 5-0)
- Defensa mixta individual: s’aplica la defensa individual sobre el o els jugadors més perillosos per tal d’evitar que recepcionin.


SITUACIÓ JUGADORS EN DEFENSA ZONAL 6-0 (triangles)
ATACANTS EN SISTEMA 3-3 ( Rodones)




CONTROLS PRÀCTICS HANDBOL


1. Bot, tres passos i llançament en suspensió (a l'aire) saltant sobre la línia de 6m.



2. Passada, recepció i llançament en suspensió (a l'aire) saltant sobre la línia de 6m.






Altres apunts  esquemàtics d'handbol

No comments:

Post a Comment