QUÈ ÉS L’ESCALFAMENT?
Podriem definir l’escalfament com una preparació prèvia a la practica esportiva per tal de poder-la realitzar les millors condicions.
QUE PRETÉN?
L’escalfament pretén assolir objectius fonamentals:
1. Millorar el rendiment de l’activitat que s’està apunt de realitzar: Els exercicis d’escalfament ajuden a obtenir millors resultats a la pràctica esportiva.
2. Disminuir el risc de patir una lesió. Tots hem sentit que,de vegades, alguns esportistes sofreixen lesions mentre realitzen una activitat esportiva. Si, a més ,la musculatura de la persona està freda , les possibilitats de lesions són molt elevades.
Un escalfament adequat farà disminuir la possibilitats de patir una lesió, ja que provoca un augment de la temperatura que facilita el moviment muscular.
EFECTE PRODUEIX EN L’ORGANISME ?
1. S’activa la funció del cor i l’aparell circulatori (artèries, venes i capil·lars). El cor batega més de pressa i els batecs són més potents . Així circula més sang pels vasos sanguinis i arriba més oxigen al múscul.
2. S’incramenta la funció de la parell respiratori.
Es respira més ràpid i més profundament, els pulmons capten més aire de l’exterior i, per tant,l’organisme en pot extreure més oxigen.
3. Augmenta la temperatura corporal i així, la musculatura es mou amb més facilitat.
COM HA DE REALITZAR-SE ?
Normes a seguir:
Quan practiquis el teu escalfament has de tenir en compte les consideracions següents:
L’escalfament ha de ser suau i progressiu. No ha de ser intents perquè provocaria fatiga .
D’aquesta manera complirà l’objectiu d’ajudar a realitzar en millors condicions l’exercici que s’ha de fer desprès i no perjudicarà amb un cansament excessiu.
La duració de l’escalfament es molt personal. Alguns esportistes escalfen només 6 o 7 minuts, mentre que d’altres ho fan durant més d’una hora.
Durant l’escalfament s’ha d’intentar mobilitzar la major part dels grups musculars i de les articulacions de l’organisme.
En acabar l’escalfament no s’ha de deixar que passi gaire temps abans de començar l’exercici,per tal d’evitar que es produeixi un refredament del cos.
Com que es tracta d’una preparació,han de fer-se exercicis que ja es coneguin,perquè l’escalfament no representi una dificultat afegida.
PARTS I EXERCICIS
En l’escalfament podem distingir una part general i una d’específica.
A la part general es realitzen exercicis que són comuns a tots els escalfaments, independentment de l’activitat que haguem de realitzar després.
S’ha de realitzar,primerament,exercicis amb desplaçament (exercicis globalitzats) en els quals es mobilitza majoritàriament tot el cos,i desprès,exercicis localitzats,el els quals n’actua només una part (cames,braços...).En aquest darrer grup hem de destacar els exercicis d’estirament, de gran utilitat en la prevenció de lesions.
A la part específica cal practicar accions similars a les que s’han de realitzar en l´ esport concret. Així el corredor de velocitat realitzarà esprints curts,el jugador de bàsquet efectuarà llançaments a cistella,i el tennista farà serveis, volees i cops de fons o de revés.
Durant aquesta unitat didàctica us haureu d’aprendre i realitzar aquests exercicis d’escalfament de la part global de memòria:
EXERCICIS D’ESCALFAMENT GENERAL A MEMORITZAR
A. Exercicis de desplaçament
1 Córrer
2 Doble pas braços endavant
3 Doble pas braços endarrere
4 Carrera lateral elevant lateralment braços (mirant endins)
5 Carrera lateral elevant lateralment braços però en l’altre sentit
6 Carrera lateral creuant cames (mirant endins)
7 Carrera lateral creuant cames però en l’altre sentit
8 Carrera amb elevació genolls
9 Carrera amb elevació de talons (talons al cul)
B. Exercicis localitzats
10 Abdominals
13 Estiraments adductors (veure apunts flexibilitat)
14 Estiraments isquiotibials (veure apunts flexibilitat)
15 Estiraments de quàdriceps (veure apunts flexibilitat)
16 Estiraments bessons (veure apunts flexibilitat)
No comments:
Post a Comment