Tuesday, April 5, 2011

BÀSQUET


El terreny de joc


El terreny de joc del bàsquet és una superfície rectangular de 28m de llargada per 15m d’amplada.

Les zones de bàsquet de 3 punts són dos semicercles de 6.25m de radi, mentre que la línia de llançament de tir lliure és paral·lela a la línia de fons i se situa a 5.80m d’aquesta.

La zona restringida és el quadrilàter que uneix la línia de tir lliure amb la línia de fons.

Les normes  del joc


1.    Jugadors i objectiu del joc
·        Un partit de bàsquet es disputa entre dos equips de 5 jugadors cadascun (a la banqueta hi pot haver fins a 5 jugadors).
·        L’objectiu és introduir la pilota dins la cistella de l’adversari.

2.    L’equip arbitral
·        Hi ha un àrbitre principal i un àrbitre auxiliar.


3.    El cronometratge i durada d’un partit
·        El partit es divideix en quatre parts de 10 minuts. Hi ha un descans de 15 minuts entre el 2n i el 3r quart. Els períodes de descans entre la resta de períodes de joc són de 2 minuts.
·        El cronòmetre s’atura cada cop que el joc s'interromp (falta, la pilota surt a fora, etc.) Així doncs el temps REAL de joc són 10 minuts per part, però el partit, dura molt més.
·       El cronòmetre s’atura quan acaba cada quart o les pròrrogues, quan un dels àrbitres xiula, quan sona el senyal de l’àrbitre dels 24 segons.

4.    El reglament del joc
·        Qualsevol dels quatre períodes comença amb un llançament de la pilota a l’aire per part de l’àrbitre. Un jugador de cada equip salta per tal de passar la pilota als seus companys.
·        VALOR DE LA CISTELLA:Una cistella val dos punts (tres punts si la pilota ha estat llançada des de més enllà de la línia de 6.25m). Els tirs que són conseqüència d’una falta personal valen un punt. Una pilota no pot ser tocada durant la trajectòria descendent. Després de fer bàsquet, l’equip contrari treu des de qualsevol posició darrera la seva línia de fons.
·        Cada quart finalitza quan sona el senyal que ho indica. Qualsevol falta assenyalada abans que soni el senyal comporta el llançament dels tirs corresponents. Una cistella val si la pilota és en l’aire quan sona el senyal.

5.    Les normes
·        Un jugador no pot romandre més de 3 segons en la zona restringida de l’equip contrari.
·        Un jugador que té la pilota no pot estar més de 5 segons sense passar-la, llançar-la o botar-la.
·        Un equip en possessió de la pilota té 8 segons perquè la pilota travessi la línia central.
·        Un equip amb el control de la pilota té 24 segons per llançar a cistella.
·        Un equip que controla la pilota dins el camp contrari no la pot portar al seu camp. (Camp enrere)
·        La pilota surt fora si toca el terra més enllà de les línies que delimiten el cap. Un jugador pot agafar  la pilota o fer-la entrar dins del camp,  però el darrer contacte del jugador amb el terra ha de ser dins del terreny de joc.
·        Quan cal treure després d’una cistella, es fa des de més enllà de la línia de fons.
·        Passos: Es poden fer com a màxim dues passes després d’agafar la pilota. Si ens parem, ho hem de fer sense aixecar el primer peu que ha contactat a terra. Es pot aixecar els primer peu que ha contactat en cas que ens desprenem de la pilota (la llancem o la passem).
·        Si un jugador té la pilota a les  mans i toca amb tots dos peus a terra, no pot saltar i caure amb la pilota encara a les mans.
·        Dobles: Un jugador que esta botant, i toca la pilota amb les dues mans ha de  deixar de botar. L’ha de llençar o l’ha de passar.
·        Un jugador amb la pilota a les mans pot pivotar, és a dir, pot aixecar repetidament un dels peus a condició de no aixecar l’altre, tantes vegades com ho desitgi.



6.    Infraccions i sancions
·        La infracció d’una norma se sanciona amb la pèrdua de la possessió de la pilota.
·        Les faltes poden ser personals o tècniques. S’anomena falta personal la falta que resulta d’un contacte amb els seu adversari (la falta personal també pot ser intencionada). Una falta és tècnica quan no hi ha contacte amb un adversari (per tant, poden ser comeses pels entrenadors, pels jugadors de la banqueta, etc.).
·        Quan la falta es comet contra un jugador que no tira a cistella, es treu des de la banda, des del punt més pròxim a on s’ha produït la falta.
·        Quan la falta es comet contra un jugador que tira a cistella, poden donar-se diferents situacions:
o       Si encistella,  el bàsquet compta i, a més a més, el jugador que ha rebut la falta té un tir lliure.
o       Si no encistella, el jugador que ha rebut la falta té dos tirs lliures (tres, si el llançament era de tres punts).

·        Quan la falta la comet un jugador que té la possessió de la pilota, perd la possessió de la pilota.
·        Una falta personal intencionada és sancionada amb un o més llançaments lliures seguits de la possessió de la pilota, que és posada en joc mitjançant un servei de banda des de l’alçada de la línia de mig camps oposada a la taula d’anotadors.
·        Un jugador que comet més d’una falta personal intencionada o una acció antiesportiva (colpejar algú), pot ser desqualificat (ha de marxar del camp i, fins i tot, de la banqueta).
·        El jugador que acumula 5 faltes (personals o tècniques) no pot continuar jugant.
·        Quant un equip acumula 4 faltes (personals o tècniques) durant un dels quatre períodes, totes les següents són penalitzades amb el llançament de 2 tirs lliures en comptes de disposar de la possessió de la pilota.
·        Quan se senyala una falta personal que es castiga amb tirs lliures, els llença la persona que ha rebut la falta personal.
·        És falta tocar la pilota amb la cama o els peus només si es fa intencionadament. (peus)
  

Alguns aspectes tècnics

Parada d’un temps:  Si a l’agafar la pilota amb les dues mans després de botar, tots dos peus en tocat el terra a la vegada (aleshores el jugador pot escollir pivotar amb el peu que es desitgi)

Parada de dos temps:  Si a l’agafar la pilota amb les dues mans després de botar, el contacte amb el terra s’ha produït en dues fases (primer un peu i després l’altre). Podrem pivotar amb el per més endarrerit (maure el que ha quedat a davant.

L’entrada a cistella: L’entrada a cistella és una penetració dins l’àrea restringida que acaba amb un llançament.



·        S’agafa la pilota amb les dues mans i es realitzen dues passes/salts per tal d’aproximar-se a la cistella. Llancem en suspensió (a l’aire).

El llançament:

El bot:
Bot d’avanç
Bot de protecció:

Terminologia:

Contraatac: Quan un equip recupera la pilota en defensa i passa ràpidament a l'atac intentant arribar a la cistella contrària abans que els contrincants.

Mate: Cistella en la quela trajectòria de la pilota és descendent (el jugador que fa la cistella salta i té les mans per sobre el cèrcol)

Tap: Acció de parar la trajectòria de la pilota en un llançament a cistella





Vis
ualització imatges d'un partit:
Rebràs un thatquiz amb les preguntes del partit 

No comments:

Post a Comment