Wednesday, October 27, 2010

BASEBALL / SOFTBALL


 El terreny de joc


El terreny de joc del beisbol és un sector circular delimitat al fons per una tanca. Les bases formen un quadrat d’uns 27 metres de costat. És fora si la pilota colpejada bota fora de les línies laterals del camp. És home run si la pilota colpejada ultrapassa la tanca del fons. Quan això passa, tots els corredors poden arribar tranquil·lament al home i l’equip s’anota una cursa per cada corredor que hi arribi.

Les normes  del joc

1.   Un equip consta de 9 jugadors. Es fan 9 entrades a cada partit. Cada entrada representa un torn de batuda per a tots dos equips Per a un equip, l’entrada finalitza quan són eliminats 3 dels seus jugadors.

2.   L’objectiu del joc és colpejar la pilota i passar per totes les bases fins arribar a la  4ª (home) sense ser eliminat. Quan un corredor ho aconsegueix es diu que ha fet una cursa. Guanya l’equip que aconsegueix un major nombre de curses al llarg de les 9 entrades.

3.   El jugador que llança la pilota rep el nom de pitcher. Perquè la pilota sigui bona, l’ha d’enviar entre els genolls i les aixelles del batedor (zona de strike).
4.   Si no ho fa així, es diu que el llançament és dolent (és bola). Una pilota que sigui bola es converteix en bona (hit) si el batedor fa intenció de colpejar-la. Al quart  llançament dolent (és a dir, a la quarta bola), el batedor s’avança a la primera base.

El jugador que rep la pilota quan no ha estat colpejada pel batedor rep el nom de catcher. Porta el cap i el cos protegits.  El catcher és el responsable d’eliminar els corredors que intenten arribar al home (a la 4ª base).

5.   Els jugadors que estan defensant les bases (els que no baten) es reparteixen per tot el camp. Alguns han de posar-se prop de les bases. Tots ells es poden moure per tot el cap. L’objectiu és agafar la pilota abans que toqui  el terra. Tant si toca el terra com si no, l’han d’enviar el més ràpid possible cap a la base on es dirigeix algun jugador. I aquí rau la dificultat del joc: decidir en dècimes de segon on enviem la pilota perquè sigui més fàcil d’eliminar un corredor.

6.   Una batuda és bona  (hit) quan la pilota bota dins del terreny de joc, encara que després acabi sortint fora. També és bona si surt més enllà de la tanca que delimita el sector circular del camp. En aquest cas, rep el nom de home run i permet a tots els jugadors que estan en alguna base d’arribar a la 4ª base (home). El batedor que efectua un hit ha de córrer obligatòriament fins arribar, com a mínim, a la 1ª base.


7. Una batuda és dolenta (strike) quan una pilota llançada correctament:
·       És colpejada, però bota fora dels límits del terreny de joc (si surt per darrera de la base serà bona també)
·       No és encertada pel batedor que fa intenció de colpejar la pilota. També és strike si mou el bat (si fa el swing) encara que la pilota no hagi passaty per la zona d'strike (bola).


8.   Un batedor és eliminat quan:
a/ Fa tres strikes.
b/ La pilota és agafada en l’aire per un jugador de l’equip contrari. En aquest cas, el joc no s’atura: si hi ha corredors ocupant les bases estan obligats a retornar a la base d’on provenien i l’equip defensor ha d’intentar eliminar-los.
c/ No aconsegueix arribar a la 1ª base.
d/ Quan és tocat per un defensor amb la pilota.

9. L’equip que bateja continua fent-ho fins que 3 dels seus jugadors són eliminats (quan comenci una nova entrada,  es reprèn l’ordre de batuda i bat el jugador que no va tenir oportunitat de fer-ho perquè van eliminar un tercer jugador, que anava davant d’ell.

10.Un batedor que assoleix una base es converteix en corredor. El batedor que està corrent ha de trepitjar les bases

11.Robar la base consisteix en sortir de la base per tal de situar-se més a prop  de la següent.

12. Un corredor està obligat a córrer i arribar a la següent base quan les bases anteriors estan ocupades

13. Un corredor és eliminat quan:


Està obligat a arribar a la següen base i la “pilota”arriba abans que ell.
És tocat amb la pilota (agafada amb la mà) per un dels defensor mentre es dirigeix a una base. El corredor no pot allunyar-se més enllà d’un passadís d’un metre d’amplada que uneix les dues bases. Si s’allunya de la línia recta per a evitar ser tocat, queda eliminat.



NOMENCLATURA:

BOLA És un llançament que no passa per la zona d'strike, i a a la qual el batedor no li fa swing (no intenta batejar)
BASE És un dels quatre punts que han de ser tocats per un corredor per tal de fer carrera.
BASE PER BOLES És una concessió que es fa a un batedor perquè arribi a 1a base, quan aquest ha rebut quatre llançaments fora de la zona d'strike.
CATCH (Atrapada) Quan un jugador a la defensiva agafa la pilota de forma segura a la mà o al guant.
DOUBLE PLAY (Jugada de doble out) jugada en la qual els defensors aconsegueixen eliminar dos jugadors de l'equip ofensiu.
FAIR TERRITORY (Territorio bo) Terreny de joc entre 1a i 3a base, des del "home" fins a les tanques que delimiten el camp de joc.
FOUL BALL (Bola no válida) Pilota batejada que es dirigeix a territori "foul".
Territori de foul Terreny fora de les línies que delimiten el territori fair.
TRAJECTÒRIES DE LES PILOTES
ROLLING Pilota batejada que s'arrossega o salta sobre el terreny.
FLY BALL és una pilota batuda que en el seu recorregut s'eleva en l'aire.

FAIR BALL (Bola bona) és una pilota batuda que es posa en terreny fair.

INNING (entrada) és la part del joc en què s'alternen els equips a l'ofensiva i defensiva, quan tres jugadors de l’equip defensor quedin eliminats.

PILOTA VIVA és la pilota que està en joc.

DEFENSOR (o fielder) és qualsevol jugador que estigui a la defensiva, és a dir, que es trobi jugant en el camp amb l’objectiu d'interceptar la pilota.

OUTFIELDER és un jugador a la defensiva que ocupa una posició en el outfield, o sigu,i a l'àrea del camp de joc més llunyana del “home”

INFIELDER (Jugador del quadre) és un jugador a la defensiva que ocupa una posició en el quadre interior.

PITCHER (Llançador) és el jugador a la defensiva designat per llançar la pilota als batedors.

CATCHER (Receptor) és el jugador a la defensiva que es situa darrere del “home”.

BATEDOR és un jugador que està a l'ofensiva i que es posiciona  per batejar.
OUT (eliminat) és una de les tres jugades requerides per retirar a l'equip que bateja.

CARRERA serà considerada vàlida cada vegada que un jugador a l'ofensiva, després d'haver trepitjat primera, segona i tercera base, trepitgi o toqui amb el seu cos el “home” en aquest ordre, sense haver estat posat out prèviament.

STRIKE (Llançament bo)

ZONA D’STRIKE és l'espai sobre e “home”, el límit superior del qual està constituït per una línia horitzontal situada en el punt mitjà de l'espatlla i l'el genoll.


VÍDEO LLANÇAMENT SOFTBOL  En comptes d'utilitzar el llançament de beisbol tradicional (per dalt), utilitzarem el llançament de softbol (pet sota)

No comments:

Post a Comment