Monday, October 25, 2010

Flexibilitat 2



La Flexibilitat 1

És una de les qualitats físiques bàsiques juntament amb la força, la resistència i la velocitat. Es podria dir que és la que fa més referència a la salut; el que té una bona flexibilitat s’assegura tenir molta capacitat de moviment i això dóna, sens dubte, molta qualitat de vida.
La flexibilitat depèn de dos components que són: la mobilitat articular i l’elasticitat muscular. La suma de les dues dóna el grau de flexibilitat que tindrem en el nostre cos

Elasticitat muscular

És la capacitat que té el múscul d’estirar-se i escurçar-se sense que es deformi i pugui tornar a la seva forma original. No és igual en cap múscul i dependrà sobre tot del to muscular que tingui. Així com més to muscular es tingui, menys elasticitat es tindrà.

Mobilitat articular

Fa referència a la capacitat de moviment que tenim a les diferents articulacions del nostre cos, és el grau de moviment que tenim a cada articulació. Cada articulació és independent de les altres i no implica que s’hagin de semblar unes amb altres.
Sempre tindrem diferències de mobilitat entre dues articulacions iguals (genolls, colzes,
espatlles,...). Sempre n’hi ha una més mòbil que l’altre.

Factors que influeixen en la flexibilitat:

Herència- Les característiques genètiques són el primer factor condicionant de la flexibilitat. Per tant hi ha persones més flexibles que altres des del naixement.
Sexe- Hi ha factors fisiològics que són diferents en els dos sexes i fan que les dones siguin més flexibles que els homes. El to muscular és més alt en els homes també per factor biològics.
Edat- Com més joves som més flexibilitat tenim. L’índex màxim de flexibilitat és en el primer dia de vida i es van reduint així com passen els anys.
Tipus de treball habitual- Les postures i moviments que realitzam habitualment en les nostres activitats quotidianes (treball, estudi...) contribueixen a augmentar o disminuir el nostre grau de flexibilitat.
L’hora del dia- La flexibilitat és canviant durant el dia. El matí quan ens acabam d’aixecar és mínima, al migdia és màxima i cap a la nit torna a disminuir.
La temperatura ambient- Influeix molt facilitat o dificultant la mobilitat general del nostre cos.
A major temperatura tindrem major flexibilitat; i al contrari si tenim temperatures baixes la flexibilitat es veurà reduïda afectant sobre tot les articulacions.
La temperatura interna- Com més alta sigui la temperatura interna més elasticitat tindrem en els músculs i més mobilitat a les articulacions, per tant, és imprescindible per a poder augmentar la flexibilitat realitzar un bon escalfament abans de fer qualsevol activitat física important.
L’entrenament- Si s’entrena freqüentment la flexibilitat es millora considerablement. També les persones que l’entrenen redueixen molt la línia descendent de l’edat. Per tant si entrenem aquesta qualitat física podrem mantenir molts anys l’aspecte i les prestacions de moviment dels joves.
Està comprovat que les persones amb un grau de flexibilitat més gran tenen menys lesions musculars i dels lligaments, tot i això no hi ha cap estudi que sigui capaç d'establir exactament el grau de flexibilitat ideal, segons l'edat del subjecte, per a cada especialitat esportiva.


Els estirament que has d'aprendre aquest trimeste són: Quadriceps, Isquiotibials, Bessons i Adductors.
El sistema que utilitzarem serà el:
Sistema passiu simple: senzillament s'ha de deixar que actuï el pes de la gravetat o del
propi cos. No s’ha de forçar gens la posició (mantindrem la posició de l'estirament durant 30 segons aproximadament)

 QUÀDRICEPS

 ISQUIOTIBIALS

ADDUCTORS

  BESSONS
  TRÍCEPS
  PECTORAL-BÍCEPS
 LUMBARS
             
ABDOMINALS

No comments:

Post a Comment